Upravit stránku

Podzimní bylinková výzdoba

I v zimě si můžete dochutit pokrmy čerstvými bylinkami. Taková pažitka nebo petrželka dokonale podtrhne chuť hřejivé polévky. Ty středomořské vám naopak pomohou doladit nejen italské speciality. Pokud pozvete bylinky do domácnosti, pak je třeba postavit truhlíky či květináče s kvalitním, nejlépe speciálním substrátem přímo pro bylinky na okno. Tam se mohou hrdě vystavovat a užívat si dostatek světla. A najděte jim dokonalé místečko se stálou teplotou do dvaceti stupňů, kde je zároveň neofoukne nepříjemný průvan. Dopřejte bylinkám také dostatečnou zálivku, ale pozor, ať to s ní nepřeženete, pak by bylinky trpěly.

Sůl nad zlato…

Některé bylinky zkrátka chutnaji nejlépe čerstvé. Takovými je třeba aromatická bazalka nebo voňavá máta. A jak tedy tyto bylinky nejlépe zpracovat? Skvělou volbou je pozvat tyto bylinky do společnosti soli. Vybranou nádobku naplníte bylinkovou vrstvou, kterou prosolíte, a tak pokračujete pořád vrstvu za vrstvou, dokud nádobku nenaplníte. Takto naložené bylinky vás odmění stále krásnou barvičkou, originální chutí, a především jedinečným a stále zachovaným aroma.

Bylinky
Další možností je bylinky zamrazit. Vytvořte originální zmražené kostky, které vyzdobíte právě čerstvými lístky bylinek. Tak si zachovají chuť, krásně zelenou barvu i aroma. Skvělým společníkem jsou pro bylinky také oleje. Do nich ponořte čerstvé lístky a vytvořte výborná a chutná pesta, se kterými uvaříte chutný oběd nebo večeři vcukuletu.

Provoňte si na podzim svůj domov sušenými kráskami

Sušení je prostě klasika. Jedná se však o proces, u kterého se vyplatí být velmi pečliví a trpěliví. Sesbírané bylinky je třeba vždy pořádně prohlédnout. Vždy zpracovávejte jenom takové bylinky, které jsou v té nejlepší formě – tedy neporušené a neponičené. Bylinky je třeba také očistit. Pamatujte, že na kvalitě bylinek záleží, neboť ovlivní výslednou chuť usušeného koření.

Voňavé společnice pro podzimní večery

Se všemi začernalými, hnilobnými, zkrátka špatnými kousky je třeba se vždy opravdu rozloučit. Takové kousky se mohou objevit i během samotného procesu sušení, proto je třeba bylinky během sušení pravidelně kontrolovat. A jak správně sušit? Celý proces začněte tím, že utržené bylinky necháte zvadnout. To se jim podaří na zakrytém a zastřešeném místě. Vždy záleží na tom, kolik bylinky obsahují vody, zpravidla uvadnou do dvaceti čtyř hodin.

Na půdě se není třeba bát

Pak je třeba najít pro bylinky ideální místečko, dobře se budou cítit třeba na půdách. Skvělé je, pokud bylinky ovívá ze všech stran čerstvý vzduch. Rozhodně by je neměly obtěžovat sluneční paprsky, které by jim mohly ublížit. Bylinky je ideální sušit na takovém místě, kde je dostatek čerstvého vzduchu, stabilní teplota do dvaceti stupňů a co nejnižší možná vlhkost vzduchu. Zhruba do deseti až čtrnácti dnů by bylinky měly být v té nejlepší usušené formě. A jak poznáte, že právě nastal ten nejlepší čas bylinky sklidit? Usušené voňavé krásky by měly být lehoučké, na dotek šustivé a v rukou se vám budou přirozeně lámat. Sušení prospěje nejvíce takovým bylinkám, jako je tymián, oregano, majoránka a šalvěj.

V dobrém i ve zlém...

Bylinky jsou pro podzimní a zimní večery ideálními společnicemi. Jejich přítomnost oceníte především ve chvílích, kdy vás přepadne nachlazení, nepříjemná rýma či kašel. Ve společnosti vybraných bylinek se vám opravdu uleví. Připravit si můžete třeba bylinkovou inhalaci.

Na nepříjemné neduhy platí také různé obklady a zábaly vyrobené právě z voňavých bylinek. Z nich si můžete vyrobit i svěží kloktadlo. Během dlouhého podzimního večera se můžete také pustit do výroby přírodní voňavé kosmetiky, ideálně mastičky, k jejíž výrobě potřebujete jenom pár základních surovin. A bylinku, která si péči o vaše tělo vezme na starost. A je jenom na vás, jakou si vyberete!

A jak to vypadá v listopadu na Facebooku? Skvěle, dosud není zasypaný sněhem, ale naopak novými příspěvky. Ať už hledáte inspiraci, nebo se chcete potěšit zajímavými tipy pro zahrádku, pak je právě teď ta ideální chvilka se začíst do našich tipů!

Bylinky
Nahoru