Upravit stránku

Bylinky na klidné zažívání si namícháte snadno - pomohou nastolit v těle rovnováhu, abychom se cítili zase fit.

Budete potřebovat:

  • 20 g nažek fenyklu
  • 20 g nažek anýzu
  • 20 g nažek kmínu
  • 20 g natě kopřivy


Postup:

Bylinky louhujeme ve vroucí vodě asi 10 minut, poté obsah slijeme a můžeme čaj popíjet.

A teď si řekneme o těchto bylinkách víc - jak si je vypěstovat i jak je užívat kromě čaje i jinde v naší kuchyni.

Fenykl obecný

Foeniculum vulgare

Možná jste od své babičky slyšeli nějakou legendu o tom, že fenykl chrání před zlými bytostmi a démony, nebylo by divu. O fenyklu totiž kolovala spousta pověr a legend, ale stejně tak se vědělo i o jeho léčivých účincích. Využijí ho především ženy, protože se mimo jiné jedná o jednu ze silných ženských bylinek.
Fenykl příznivě působí na oblast břicha – zmírňuje břišní křeče a plynatost –, ale také podporuje tvorbu mateřského mléka, takže se výborně hodí při kojení. Prostřednictvím mléka se pak prospěšné látky fenyklu dostanou i k miminku, a mohou tak zmírnit i jeho nadýmání.
U fenyklu sbíráme semena, a to v období vrcholícího léta, tedy zhruba od srpna do září. Listy a výhonky potom můžeme sbírat průběžně.

Jak si ho vypěstovat?

K pěstování fenyklu je třeba vápenitá, dobře propustná půda a teplé a slunečné místo. Fenykl vyséváme koncem jara na chráněný záhon v řádcích asi 25 cm od sebe. Protože jsou rostliny dosti velké, protrhají se později na vzdálenost 50 cm.

V kuchyni se fenykl využívá v syrovém stavu do salátů nebo tepelně upravený či sušený jako koření (semínka). Jako koření se pak používá hlavně k okořenění ryb, omáček a salátů. Čaj z fenyklu pomáhá při nadýmání, střevních a žaludečních obtížích. Ulevuje od křečí v zažívacím ústrojí a při zácpě. Je močopudný. Jelikož podporuje vykašlávání hlenů, uplatní se také při kašli a astmatu.

Kmín kořenný

Carum carvi

Kmín patří již tradičně do české kuchyně, a to hlavně jako typické koření pro chléb či pikantní vepřové pečeně. Aktivní látky obsažené v kmínu pomáhají proti nadýmání a podporují tvorbu žluči, první pomoc pro žaludek tak právě poskytne pár rozžvýkaných semínek kmínu.

Jak si  kmín vypěstovat ?

Potřebujeme propustnou, nejlépe jílovitou půdu, která je dobře zásobená vápníkem.

Kmín je velice náročnou rostlinou, vyžaduje totiž teplo a světlo. Vzejde vám pouze tehdy, když je venkovní teplota minimálně 2 až 3 týdny venku mezi 10 až 14 °C. K výsevu potřebujete kvalitní osivo kmínu anebo sazenice. Výsev se obvykle provádí v březnu a dubnu. Semena se sejí do čtverců. Pokud sázíte sazenice, nechte mezi jednotlivými rostlinkami 3–4 centimetrové mezery. Kmín dostatečně zalévejte. První rok bude ještě růst a objeví se pouze lístky, sklízet můžete teprve druhý rok, kdy po odkvetení vznikají malé nažky. Kmín se sbírá celý, váže se a suší zavěšený nažkami dolů.

Po usušení nažky vydrolte a uchovávejte je v neprůhledné tmavé nádobě s víkem.

Koriandr setý

Coriandrum sativum

Semena koriandru jsou nejvšestrannějšími kuličkami mezi kořením. Ať už je koriandr součástí sladkých perníkových koření, kari nebo chlebové směsi – bez něj to prostě není ono. Je vlastně jedno, ve které pochoutce jej použijete, jako pomocník pro trávení udělá vždy velmi dobrou službu.

Jak si ho vypěstovat ?

Koriandr pěstujeme v propustné, výživné půdě s dostatkem vláhy a vápníku, například na zahrádce na vzdušeném a slunném místě. Semena sejeme od jara do podzimu, mají obvykle dobrou klíčivost. Chceme-li používat listy, můžeme je vysévat hustě. Pokud chceme bylinku pěstovat zejména na semeno, vyséváme semena na záhonech do řádků. Semeny se koriandr množí snadno, klíčení urychlíme 2–3 denním máčením ve vlažné vodě či heřmánkovém nálevu, který je navíc posiluje a chrání proti plísním. Semena koriandru vyklíčí za 20 dní.

Semena sklízíme vyzrálá, po zhnědnutí. Chceme-li zvýšit jejich kvalitu před použitím v kuchyni, necháme je několik týdnů a měsíců dosušit. Listy koriandru pak sklízíme dle potřeby, přes zimu je můžeme uskladňovat nasekané a zmrazené.

Bedrník Anýz

Pimpinella anisum

Anýz pomáhá na celou řadu zdravotních problémů, můžeme ho využít například jako pomoc při suchém kašli a bolavých průduškách, jelikož celkově napomáhá odkašlávání a uvolnění dýchacích dutin. Skvěle také tlumí křeče, bolesti či dokonce migrény. Navíc dokáže zvýšit chuť k jídlu. Drcený anýz pomáhá při škytavce a zápachu z úst. Najít ho můžeme také v čajích pro kojence či kojící matky, neboť jeho účinky příznivě působí proti kojenecké kolice a zvyšují tvorbu mléka u kojících matek. Krátce povařený anýz v mléce má dokonce relaxační účinky. Veškeré části této rostlinky mají velmi aromatickou vůni. Anýz můžeme vidět kvést od června do srpna, barva plodu je zelenošedá, šedohnědá nebo šedožlutá.

Jak si ho vypěstovat ?

Tuto bylinku je dobré pěstovat na slunném místě chráněném před větrem, zaléváme ji jen v suchém období. Anýz se pěstuje ze semen, výsev se provádí v březnu až dubnu. Dorůstá do výšky okolo půl metru, ale přesto se dá pěstovat i v truhlících. Malé rostlinky se objevují až po 3 týdnech od výsevu a i potom má pomalý růst. Až v červenci se začnou objevovat bílé květy. Anýzu se dobře daří v lehkých hlinitopísčitých půdách s dostatkem vápníku. Dobré je zbavovat se plevele a půdu kolem okopat, čímž ji provzdušníte.

Plody se sklízejí v srpnu po odkvětu ještě před jejich dozráním. Seřízneme květenství a usušíme je na suchém místě. Můžeme je také zavěsit směrem dolů a semínka zachytávat pomocí rozprostřené podložky nebo po usušení semena mnutím od stonku oddělit. Získaná semínka uložíme do uzavíratelné nádoby nebo do sáčku, skladujeme v suché místnosti.

 Vaše Dita Oškerová
Nahoru