Za okny momentálně mrzne až praští, ale správný zahradník a zahradnice už myslí na to, až se to za okny zase zazelená. Než se příroda docela probudí, jdu si nejprve sepsat, co chci letos pěstovat a potom zkontrolovat zásoby z loňska.
Za okny momentálně mrzne až praští, ale každý správný zahradník a zahradnice už touhle dobou myslí na to, až se to za okny zase zazelená. Než se příroda docela probudí, je dobré si sepsat, co chceme letos pěstovat a potom zkontrolujeme zásoby z loňska. Základem pro dobrý start je totiž dobrá příprava.
Hodně rostlin si předpěstovávám sama, a tak vím, že první, co začnu shánět, jsou semínka a substrát pro výsev. V AGRO CS jsme v loňském roce vyvinuli zcela nový druh výsevného substrátu, a to tak, aby splňoval ty základní užitné vlastnosti, které pro výsevy potřebujeme. Je jemný a jako jediný na trhu obsahuje vysoký podíl kokosové rašeliny. Nemá tendenci se zamokřovat a protože je bez kompostu, neláká mušky smutnice.
Přehled výsevu podle jarních měsíců:
ÚNOR

-
papriky
-
lilky
-
celer
-
petržel
-
pór
-
brokolice
-
zelí
-
salát
-
letničky (astry, hledíky, afrikány)
BŘEZEN
DOMA ZA OKNEM:
-
rajčata
-
melouny
-
květák, kapusta
-
bylinky (majoránka, bazalka)
PŘÍMÝ VÝSEV VEN:
-
mrkev
-
ředkvičky
-
špenát
-
hrách
-
petržel


DUBEN


DOMA ZA OKNEM:
-
okurky, cukety, dýně
-
bylinky (majoránka, bazalka)
ZÁHON / SKLENÍK:
-
červená řepa
-
salát, mangold, kedlubny, pastiňák
-
kopr
-
kukuřice
-
macešky, měsíček
KVĚTEN
PŘÍMÝ VÝSEV VEN:
-
fazole k plotu nebo jiné opoře
-
tykve (okurky, cukety, dýně) ideálně na kompost
-
červená řepa, ředkev, vodnice
-
fenykl
-
letní salát, čínské zelí
-
květiny k řezu (krásenka, slunečnice, ostálka)

Obecně je květen měsícem přesazování. Rostliny citlivější na mráz vysazujeme do venkovního záhonu určitě až po zmrzlých mužích - tedy v druhé polovině května. I tak se mějte na pozoru před přízemními mrazíky nebo si pořiďte záhon vyvýšený.
Pozor si dejte taky na květnové bouřky s krupobitím a na první nájezdy slimáků - tady pomůže nejlépe návnada v podobě nového výrobku PRESTO.