Potěšte se chutnou odměnou
Rybíz, angrešt, jahůdky, maliny, borůvky, ostružiny, josta, muchovník a třešně nás těší svými barevnými plody a vybízejí k ochutnání. Tolik barev a chutí, že je těžké se rozhodnout, co ochutnat jako první. Už víte? Pak už stačí jenom košíček do ruky a plnit ho dobrůtkami. A ideálně hned po tom, co se proberete ze světa snů, co nedříve zrána.
Vždy sbíráme zralé plody v té nejlepší kondici a se stopkou. Plody nesmí být poškozené, plesnivé nebo nahnilé. Plody sbíráme s láskou a co největší péčí. To, co neskončí rovnou v dlaních, je třeba vhodně uložit. Ovoce schovejte do lednice, tam však vydrží pouze několik dnů a je třeba je urychleně zpracovat. Ovoce zbavujte stopek a umývejte vždy až těsně před konzumací a zpracováváním.
I na našem Facebooku to roste do krásy a zajímavých příspěvků! Ať už hledáte inspiraci, nebo se chcete potěšit zajímavými tipy pro zahrádku, pak je ideální čas zakusit naše novinky!
Oslaďte a ovoňte si svoji každodennost
Sladké plody můžete jen tak uzobávat, dát si jako letní svačinku anebo s ní pořádně kouzlit. Taková pravá domácí buchta na plech, koláč nebo vychlazený svěží ovocný dortík je perfektním letním zákuskem a zpestřením rodinné návštěvy či letní oslavy. Ovoce krásně dozdobí i různé kaše, ale i chlebíčky. Ovoce můžete také usušit. Sušené plody jsou ideální na uzobávání, do kaší, granoly, ale také jako jedlý dáreček pro vaše milé. Pokud si chcete vychutnávat jedinečnou letní atmosféru i na podzim nebo v zimě, pak ovoce zamrazte.
Úroda, které udělá radost nejenom vám
A jak správně ovoce zamrazit? Vždy vyberte ty nejhezčí kousky, bez jakýkoli vad. Ty po sklizni omyjte, nechejte okapat a pak jemně ručně dosušte a vyskládejte na talířek nebo tácek, který vložíte do mrazáku. A až poté sesypte jednotlivé zmrzlé plody do krabičky či sáčku. Zmrzlé ovoce nemusí čekat až do zimy, už v létě se stanou zmrzlé kousky ideálním osvěžím do limonád. Další možností je zavařit pořádné zásoby marmelád se špetkou koření a vytříbenou chutí, rosoly nebo kompoty. A takové sladké šťávy a sirupy! Anebo ovocná vína, která si můžete vychutnat při romantickém letním západu slunce.
Není nad svěžest a novou energii
„Průběžná sklizeň drobných plodů přináší také nové volné místo. Plody jahod je během průběžné sklizně vhodné podložit slámou, čímž je udržíte čisté a navíc nejsou tolik ohrožené hnilobou. Prázdné místo na záhoncích můžete využít k dalšími osetí. A to třeba fazolemi, hrachem, červenou řepou nebo křupavými říznými ředkvičkami. “
A co šepot ovocných stromů?
Projděte se také kolem ovocných stromků, zvláště pokud máte pocit, že jejich koruny bohatě obsypané rostoucími plody ve větru naléhavě ševelí. Možná potřebují důkladně zalít, obzvláště během těch nejparnějších dnů. Červenec je ideálním obdobím se zbavit neestetických měkčích vlků, které jdou právě teď tak lehce zkrotit. Některým stromkům se možná bude hodit také nový letní sestřih. Svěží vítr ve větvích totiž koruny stromků opravdu ocení. A to průběžným sběrem plodů i opatrným prořezáním. Stromky prohlížejte do detailů. Právě v letním období je třeba je chránit před útoky škůdců, zejména takových svilušek. S tím vám pomůže postřik a také různé tipy, jak se před těmito nezvanými škůdci ochránit.
Letní bohatá náruč přírody
Ano, náruč přírody je v červenci neuvěřitelně naplněná ovocným bohatstvím. Takovým, které vyrostlo díky vaší pečlivé a svědomité péči, starostlivosti a lásce, která se stala součástí rostoucích rostlinek. A díky ní se šplhají za sluncem stále do krásy a plné chuti. Ať už na nich vyrostou droboučké, nebo velké plody, vždy rostou s jediným cílem. Potěšit vás a přinést vám do života radost a chuť. Užívejte si tak každé chvilky, kterou můžete strávit v tak unikátní přítomnosti.