Upravit stránku

Léčivé účinky

Růže šípková (Rosa canina), ze které se šípek získává, je ozdobou přírody a okrasných zahrad. V lidovém léčitelství se používaly její krásně vonící světle růžové květy, kořeny i plody.

Šípky mají pozitivní účinky na naše zdraví. V první řadě jsou plné vitamínu C, B, A, E, K, minerálních látek, vlákniny, sacharidů i stopových prvků, jako jsou vápník, železo nebo hořčík. Konzumace šípků právě díky tomuto složení zlepšuje imunitní systém a trávení, odvodňuje a detoxikuje naše tělo a zlepšuje celkovou rovnováhu organismu. Šípky také posilují krvetvorbu, ulevují od menstruačních bolestí a jsou prevencí vzniku anémie.

Při problémech s močovými cestami doporučujeme pít šípkový čaj. Šípek totiž podporuje jejich funkci a je skvělý i pro zlepšení stavu jater či ledvin. Je navíc účinnou prevencí proti rakovině. 

Okvětní lístky zase kdysi sloužily jako projímadlo, z květů se pak získával růžový olej, který byl důležitou součástí vonných koupelí. Dnes se tento olej používá na výrobu mýdel, parfémů, krémů na pleť nebo balzámů na rty. V péči o pleť je prostě hotovým pokladem a určitě je dobré ho mít vždy po ruce.

Růžový olej obsahuje řadu účinných látek, například velmi potřebný vitamín C, ale i vitamíny skupiny B a vitamín A či K nebo flavonoidy.  Díky úžasné schopnosti regenerace pleti se doporučuje i jako přírodní péče o stárnoucí pokožku, jelikož ji vyživí a omladí. Urychluje také hojení jizviček a snižuje viditelnost pigmentových skvrn.

Šípkový čaj

Teplý šípkový čaj pomáhá při nachlazení a problémech s dýchacími cestami, ale také prospívá játrům, žlučníku a upravuje hladinu cholesterolu v těle.

Budete potřebovat: 
2 polévkové lžíce sušených šípků
500 ml vody

Šípky rozmělníme, zalejeme studenou vodou a necháme je louhovat asi 1 hodinu. Potom je přivedeme k varu a asi 2 minuty vaříme. Necháme je 10 minut odstát a následně je přecedíme přes sítko tak, abychom odstranili nepříjemné chloupky, které jsou součástí plodu. Nepoužíváme kovová sítka, při jejich užití totiž dochází ke ztrátě vitamínu C. Čaj můžeme osladit medem nebo sirupem.

Výživný krém s šípkovým olejem

S přicházejícím podzimem je potřeba dát naší pleti pořádnou dávku výživy, jelikož s chladnějšími dny se více vysušuje, loupe nebo se nám tvoří malé šupinky. Tak si pojďte společně s námi vyrobit jednoduchý a hlavně pořádně hutný krém, který je hotový raz dva a po kterém vaše pleť bude plesat blahem :) .

Ve vodní lázni rozpustíme včelí vosk, mangové máslo a mandlový olej. Jakmile bude vše v tekutém stavu, sundáme směs z plotny a necháme ji chvilku vychladnout. Poté přidáme šípkový olej a esenciální olej. Směs pak dáme do lednice asi na 20 minut, aby vychladla a trochu ztuhla, a poté ji šlehačem nebo tyčovým mixérem vyšleháme do krémové konzistence. Hotový krém dáme do pěkné tuby na krém, která lahodí vašemu oku a můžeme začít s používáním.

Domácí šípková marmeláda

Miluji vůni šípků. Vždy, když se line kuchyní, ve mne vyvolá ohromnou dávku klidu. A protože právě nastalo období, v němž se šípky sbírají, spojte příjemné s užitečným a při procházce podzimní krajinou se zastavte u pár šípkových keřů. Nasbírejte si jejich plody do zásoby a udělejte si z nich třeba lahodnou marmeládu, která je výborná v lineckém cukroví.

Šípky očistíme od bubáků a stopek, přepůlíme je a zalijeme vodou tak, aby byly úplně ponořené. Následně je přivedeme k varu a vaříme je cca 30 minut doměkka. Poté šípky umeleme v mlýnku na maso a znovu je propasírujeme přes velmi jemné síto, abychom je zbavili všech peciček a chloupků. Získanou směs zvážíme a na každý kilogram použijeme 1 kilogram cukru. Poté směs vrátíme zpátky na plotnu, přidáme hřebíček a vše vaříme cca 20 minut do zhoustnutí. Nakonec marmeládou naplníme sklenice, ty zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme obsah vychladnout.

Budete potřebovat:

  • 1 kg šípků
  • 1 kg krupicového cukru
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Lahodná směs Podzimní kouzlení

Kdy jindy je čas na lahodný čaj, který nejen, že báječně chutná, ale také dokáže zklidnit naši mysl? Tak se zachumlejte pod deku, zapalte si svíčky, vezměte si nějakou svoji oblíbenou knihu a užijte si chvilku času pro sebe.

Na 50 g směsi budete potřebovat:

  • 10 g jablečných křížal
  • 10 g sušených šípků
  • 10 g sušených malin
  • 10 g sušených jahod
  • 10 g sušených ostružin

Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a vytvoříme si tak lahodnou směs na zimu.

Samotný čajík si pak připravíme tak, že 1 čajovou lžičku směsi přelijeme 250 ml vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat. Poté směs přecedíme, plody vymačkáme a můžeme popíjet.

Šípkový likér

Šípkový likér je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Navíc kudy teče, tudy léčí, jak říká moje babička, tak si ho určitě vyrobte!

Šípky omyjeme a odstraníme z nich černé bubáky a stopky. Poté šípky podélně překrájíme a přesypeme do dostatečně velké a naprosto čisté zavařovací sklenice. Zalijeme je třešňovicí, ke které přidáme kousek skořice a pomerančovou kůru. Sklenici zašroubujeme a její obsah necháme při pokojové teplotě 3 týdny louhovat na tmavém místě. Obsah sklenice nakonec přelijeme přes jemné plátýnko a smícháme s vychladlým cukrovým sirupem. Ten si připravíme tak, že svaříme cukr a vodu – je důležité, aby se cukr úplně rozpustil. Hotový likér ještě promícháme, přelijeme do lahví a necháme ještě cca měsíc odležet. Uchováváme na tmavém, chladném místě.

Budete potřebovat:

  • 500 g zralých tvrdých šípků
  • 1,5 l třešňovice
  • 250 g cukru krupice
  • 200 ml vody
  • kousek celé skořice
  • kůru z 1 pomeranče
Šípkový sirup

Už i naše babičky věděly, že jsou šípky vzácné a mají blahodárné účinky na náš organismus. A tento sirup je jedna velká dobrota – skvěle chutná v čaji nebo jen tak po ránu na lžičce.

Budete potřebovat:

  • 1 kg šípků
  • 1,5 kg cukru krupice
  • 1 l vody
  • šťávu z 1 pomeranče
  • šťávu z 1 citronu

Šípky opláchneme, odstraníme z nich bubáky a rozdrtíme je. Poté je zalijeme vodou a necháme cca 24 hodin louhovat v chladném prostředí. Druhý den je přecedíme přes jemné plátýnko a do výluhu přidáme cukr spolu se šťávou z pomeranče a citronu. Cukr necháme rozpustit, chvíli vše povaříme a poté necháme sirup vychladnout.

 Vaše Dita Oškerová
Nahoru