Upravit stránku

Vodnice - chutná kráska s minimem kalorií

Škoda, přeškoda, že se na tento staročeský typ zeleniny tak trochu zapomnělo. Vodnice totiž vyniká hezkým zbarvením, originální chutí a bohatým obsahem minerálů. Navíc je tvořena velkým množstvím vody, díky čemuž je opravdu nízkokalorickou pochoutkou. Vodnici se navíc bude líbit v zahrádce na různých místech, dokonce i v nádobách. A aby se stala součástí vašeho přírodního bohatsví, není třeba ani žádných velkých příprav a náročné péče. Tak směle do toho a půl je hotovo!

Pokud se pustíte do vysazování, pak se můžete těšit z její úrody na podzim během října a listopadu. Rozhodně není vybíravá, zakoření v lehké, spíše zásadité půdě s dostatkem prostoru. Upřednostňuje teploty do dvaceti stupňů a odolá i lehkým mrazíkům, takže se nejedná o žádnou křehotinku. Vodnici rovnáme do řádků, hezky jednu za druhou, v rozmezí maximálně 15 centimetrů. Jediné, co bude během růstu vyžadovat, je dostatečná zálivka. Aby ne, když je tahle svěží krasotinka tvořena převážně vodou. A potěší ji i občasné nakypření půdy. A voilà, pak už jen stačí hlídat, aby vám příliš nepřerostla a pravidelně sklízet. Vodnici pak můžete schroupat a osvěžit se nebo si z ní uvařit nějakou dobrotu.

Vodnice

Přivítejte v zahradě fešáka jménem pórek

Ten vás rozhodně potěší. Vyniká jemnou chutí, má mnoho odrůd a je velmi odolný. Ten, který vysadíte společně teď s vodnicí, vám bude dělat radost již na podzim. A pokud si rádi pokřoupete, tak směle do toho. Až si na něm budete chtít pochutnat, tak doporučujeme využívat i jeho zelenou vrchní část, která je nadupaná vitamíny. A ty jsou na podzim, v obdoví zvýšeného výskutu nachlazení, opravdu třeba. V odolnosti, výdrži a nenáročnosti si perfektně notuje s již několikrát zmíněnou vodnicí. Zasaďte ho tak do vyživené bohaté půdy. I pórek ocení pořádek, vysazujte ho tak hezky za sebou do řádků a do hlubších důlků. Pak už jen stačí pravidelně zalévat a těšit se, do jaké výšky a chuti se tito dlouháni vyšplhají.

I na našem Facebooku to roste do krásy a zajímavých příspěvků. A k přečtení vám stačí jenom chvilička. Ať už hledáte inspiraci, nebo se chcete potěšit zajímavými tipy pro zahrádku, pak je právě teď ta ideální chvilka!

Cibule už vyčkává!

Vrchol léta však není pouze o návštěvách a zakořenění nových rostlinek a plodin, ale také o radostné sklizni. A na tu právě teď čeká i cibule. Slehlá a nažloutlá nať, která začala polehávat na zem je znakem, že je na ni ten pravý čas. Než se do toho pustíte, tak ohněte zbylou nať, aby zvadla. Pak je třeba cibulku vytáhnout a nechat uschnout, aby vytvořila slupku. Cibule má ráda společnost, svažte ji tak po více kouscích dohromady, ideálně po deseti a zavěste na stinné místo, kde ji bude ovívat jemný průvan. Pak ji nechte uvelebit v prodyšných nádobách nebo papírových krabicích na suchém, větraném místě, kam si na ni nepřijdou žádné mrazíky.

Kdo se hlásí ještě o pozornost?

No samozřejmě, že celá zahrádka. Během pravidelné sklizně tak pečlivě prohlížejte všechny rostliny, zda nejsou napadené plísní. Té svědčí teplé a vlhké počasí. Pokud ji chcete maximálně znesnadnit přístup do svého království, pak je třeba udržovat všechny rostlinky v čistotě a pečlivě je zalévat přímo do půdy. Pomůže i to, když rostlinám dáte prostor a nevysadíte je příliš blízko sebe. Plíseň je různých druhů a nebojí se napadnout brambory, zelí, květák, brokolici, cibuli, okurky a rajčátka. Buďte tedy v pozoru!

Cibule

Spojte síly s omamnou vůní

A pokud chcete brány svého království opravdu ochránit, pak spojte sílu s přírodou ve formě jedinečné směsi mletého hřebíčku a skořice, která působí nejen proti plísním, ale odpudí také mšice nebo svilušky. Dopřejte rostlinám ochranný rituál s výraznou vůní a škůdci ihned pozmění směr své invaze. Vyzkoušet můžete také speciální bylinkovou směs mleté mydlice a skořice přímo na svilušky. Váš kousek přírodního ráje bude chráněný a vy si tak můžete vychutnávat jedinečnou letní atmosféru, aniž by vás trápily rozesmutnělé a napadené rostlinky. A pokud se přece nějaké nebezpečí objeví, pak bude vědět, co dělat!
Nahoru