Co klíčit? Jaké semínka vybrat?

Snad úplně nejrychleji klíčícími i rostoucími semínky jsou semínka řeřichy. Řeřicha kromě pikantní chuti vyniká i obsahem vitaminu C, jenž se nám hodí obzvláště v zimních měsících, a také obsahem minerálů, jako je železo, hořčík či vápník. Podobně pikantní chuť mají klíčky ředkvičky. Stejně dobře vám vyklíčí a nasadí výhonky klasické obilniny (např. špalda, ječmen, oves, proso, rýže). Naklíčené obilniny jsou vhodné i pro lidi citlivé na lepek, protože klíčením se obsah lepku v obilninách výrazně snižuje.

Klíčit jdou i semínka zeleniny. Ze semínek řepy vám vyrostou krásně zbarvené červené stonky se zelenými lístky. Výhonky řepy se tak budou nejen krásně vyjímat na vašem talíři, ale taktéž vaše tělo zásobí spoustou vitaminů a karotenu. Z kedlubny pak můžete mít světlé, tmavě fialové i modrofialové výhonky. Podobně jako u klasické zeleniny zkrátka můžeme obecně říct, že čím víc barev, tím víc vitaminů a dalších živin.

Temně zelenou barvu zase svému talíři dodáte výhonky rukoly, špenátu, koriandru, kopru či bazalky. Rychle vám vyrostou a vašim pokrmům dodají typickou pikantní chuť semínka hořčice. Buďte s nimi ale trochu opatrní, protože jsou opravdu pálivá. Na druhou stranu vám skvěle vydezinfikují zažívací trakt a případní paraziti se před jejich štiplavou chutí dají na úprk. Nechat vyklíčit můžete i protizánětlivou lichořeřišnici či univerzálně posilující vojtěšku.

Podle druhu semínek a klíčků můžete ke klíčení využít nakličovacích sítek nebo nakličovacích sklenic. Například řeřicha vám lépe poroste na sítku, ředkvičky oproti tomu ocení více sklenici. Pro obě metody platí stejné – při nakličování nikdy nevystavujte semínka přímému slunečnímu světlu, mají totiž raději stín nebo šero a pokojovou teplotu ideálně 18–20°C.

Nakličovací sítko

Sítko se nejlépe hodí pro semínka, která při namočení vytvářejí gel, lépe se na něm totiž proplachují. Využijete ho třeba na klíčení zejména semen řeřichy, rukoly nebo lněných semínek. Můžete na nich pěstovat třeba také ředkvičku a hořčici.

Nakličovací sklenice

Sklenice je velice praktická, a to především proto, že se v ní semena proplachují snadno a hlavně efektivně. Nejdůležitější ve správném nakličování je totiž právě to, abychom předešli hnilobným procesům a výskytu plísní či škodlivých mikroorganismů. Ke sklenicím si můžete pořídit i odkapávací keramické talířky a stojany, ve kterých můžete pohodlně sklenice nechat stát a díky nimž víte, že se přebytečná voda dostane vždy ven. Sklenice se skvěle hodí na pěstování klíčků munga, cizrny, ředkvičky, jetele, čočky a klíčících směsí.

Nakličovací sklenici si můžete vyrobit i sami doma. Potřebujete litrovou sklenici se širokým hrdlem, plátýnko či mušelínu a pevnou gumičku. Dále pak misku, do níž můžete položit sklenici tak, aby se o okraj misky opírala v úhlu cca 45 stupňů. Musíte dávat především pozor, aby se vám plátýnko neuvolnilo, po každém dalším klíčení jej pak vyměňte za nové.

Postup klíčení ve sklenici:

1. Semena namočte do vody přímo ve sklenici, a to přibližně na 8 hodin, aby nabobtnala a probudila se k životu. Poté vodu slijte a postavte na odkapávací misku dnem vzhůru.
2. Proplachujte semínka 2x denně. Pokud máte čas, můžete i častěji, obzvlášť pak v teplejším prostředí.
3. Většina semen začne klíčit již druhý den, během 5–7 dnů je pak můžete sklízet. Nejlepší jsou samozřejmě ta čerstvá, lze je však také skladovat ještě pár dní v lednici, čímž prodloužíte jejich trvanlivost. Obaly semen, vnější slupky, nejsou sice na škodu, ale ani zdrojem množství vitamínů, takže je před konzumací můžete klidně odpláchnout pryč.

Využití klíčků

Každá naklíčená rostlinka má jinou chuť, a tak mezi nimi najdete jak ty chuťově výrazné, tak i ty úplně neutrální. Například klíčky ředkvičky chutnají jako mladá a čerstvá ředkvička, klíčky rukoly pak zase jako rukola. Oboje je nejlepší dát si na chleba nebo do salátu či pomazánek. Klíčky munga fungují jako skvělá ozdoba, zároveň také dodají tu správnou chuť zeleninovým polévkám.

Obecně lze klíčky využít mnoha způsoby. S lahodnou zálivkou je proměníte ve výtečný klíčkový salát. Můžete je jednoduše vmíchat i do jiného salátu. Obohatí také jakékoliv zelené smoothie a zeleninové přílohy. Nápadům se meze nekladou!

ANCHOR_TOP_TITLE

Web, kterým prorůstají cookies

Vstupte do našeho zdravého kousku ráje, který chrání cookies. Malé soubory cookies se starají o to, aby byl plně funkční. Volitelné cookies zajišťují to, aby webový obsah vzkvétal dle vašich představ. Dovolíte jim oddělovat semínka od plevele a poskytovat vám tak komfortní prohlížení webu prorostlého tím, co vás skutečně zajímá? Stačí jedno kliknutí. Podívat se, jak se starat o růst webu.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Podívat se, jak se starat o růst webu.