Upravit stránku

Již naše babičky věděly, jak jsou hrušky vzácné a jaké mají skvělé účinky. Snad možná proto jich byly vždy plné zahrady. Hrušně mají především sladké plody, které se společně s jejich listím a kůrou dají skvěle využít.

Proč jíst hrušky?

Kdo by z dětství neznal případy, kdy měl zácpu a babička mu do misky krájela slaďoučké máslovky, aby se pořádně pročistil? Hrušky totiž obsahují vlákninu, která příznivě působí na náš trávicí trakt. Navíc jejich vysoký podíl vody čistí střeva, a celkově tak pomáhá s různými trávicími obtížemi.

Hrušková šťáva je sladká, osvěžující a velmi zdravá. Mezi její hlavní účinky patří schopnost zpevňovat stěny cév, působit močopudně a příznivě ovlivňovat žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku je také pomocná jako účinný prostředek při poruchách srdeční činnosti a díky vitamínu B3 působí jako přírodní antidepresivum.

Hrušky také obsahují sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a jsou schopny z těla vylučovat těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium. Zároveň jsou velice bohaté na kyselinu listovou, která člověku pomáhá navodit hluboký spánek.

Nápoj Šípkové Růženky

Vyzkoušejte tento úžasný nápoj na dobrou noc – je lehký, lahodný a uvidíte, že po něm budete spát jako Šípková Růženka.

Do mixéru dejte dvě oloupané hrušky, jednu kávovou lžičku skořice, půl kávové lžičky mletého hřebíčku a 200 ml horké vody. Vše rozmixujte, nápoj pak vypijte těsně před spaním!

Hruškové křížaly

Křížaly z hrušek jsou výborné jako zdravá dobrůtka na večerní chroupání. Odvar z nich se navíc odpradávna podával při všech nemocech spojených s vyššími teplotami a zimnicí, zároveň se dodnes využívá jako účinný prostředek proti průjmu.

TIP:

Hrst křížal povařte v 250 ml vody. Nechejte obsah louhovat, pak jej přelijte nejlépe do termosky a popíjejte celý den. Při horečce můžete dávku i zdvojnásobit.

Hruškový kompot

Někomu mohou čerstvé hrušky způsobit alergickou reakci, je proto lepší z nich udělat kompot.

Co budete potřebovat?

  • hrušky
  • 750 g cukru krupice
  • 1,5 l vody
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 2 svitky skořice, 3 ks hřebíčků, 3 kardamomy

Postup:

Hrušky oloupeme, nakrájíme je na podélné měsíčky, zbavíme jádřinců a poté je pokapeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědly. Svaříme vodu s cukrem, a až se cukr ve vodě rozpustí, přidáme koření a vše povaříme ještě další 3 minuty. Kousky hrušek pak vložíme do čistých, suchých skleniczalijeme je horkým lákem. Aby nám kompot dlouho vydržel, sklenice ještě zavaříme.

Šmrncovní smažená hruška


Když můžeme smažit květák nebo třeba květenství černého bezu, proč bychom si neosmažili také hrušku? I to je velice nápaditý způsob, jak využít nadúrodu hrušek a překvapit své blízké s nějakou netradiční pochoutkou.

Budeme potřebovat:

  • středně zralé hrušky, koření na americké brambory, olej

  • strouhanka, hladká mouka, vejce
  • tatarská omáčka

Postup:

Hrušku oloupeme, zbavíme ji semínek a rozkrájíme na 8 dílků. Ty hojně posypeme kořením na americké brambory a následně klasicky obalíme v trojobalu: nejdříve v mouce, poté ve vejci rozšlehaném s trochou tatarky a nakonec ve strouhance.

Smažíme do zlatova a můžeme podávat opět s trochou tatarské omáčky či s kečupem nebo jinou oblíbenou omáčkou.

Babiččina hrušková povidla

Hrušková povidla jsou naprosto lahodná! A pokud pečete pravé valašské frgály, bude se vám tento džem opravdu hodit.

Budete potřebovat:

  • 2 kg zralých hrušek
  • 20 g cukru krupice
  • 3 ks hřebíčků
  • ½ kávové lžičky skořice
  • šťávu z jednoho citronu

Postup:

Hrušky oloupeme, vykrojíme z nich jadřince a nakrájíme dužninu na malé kousky. Ty pak vložíme do hlubokého hrnce, podlijeme trochou vody a za stálého míchání rozvaříme. Do rozvaru poté přidáme koření a cukr a vše vaříme do zhoustnutí. Nakonec obsah dochutíme citronovou šťávou a přelijeme do zavařovacích skleniček, které uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Víte, že doma využijete i hruškové listí nebo i hruškové slupky?

Čaj z listů hrušně používaly už naše babičky jako přírodní a účinný lék na zánět močových cest. K jeho přípravě budeme potřebovat 50 g sušených listů, které zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté obsah scedíme a můžeme začít s popíjením.

Z listů se také připravoval odvar, který se používal jako sedací koupel při léčbě hemeroidů. Příprava koupele je jednoduchá – hrst sušených listů přelijeme horkou vodou a necháme je 15 minut louhovat. Poté směs přecedíme a nalijeme do koupele.

Hruškové slupky

Děláte hruškový koláč nebo kompot a nevíte co se slupkami? Určitě je nevyhazujte! Obsahují totiž velké množství vitamínů, které přispívají k rychlejší regeneraci kůže. Můžete je tedy použít jako přírodní prostředek na různé druhy pupínků a poranění – stačí je přiložit jako náplast.  

Pracharanda

Znáte pracharandu? Že ne? Tak to si ji určitě připravte!

Zaručeně se vám totiž bude hodit v kuchyni k posypání ovocných knedlíků, sladkých kaší, škubánků nebo bramborových šišek. Stačí, když si usušené hrušky umelete, promícháte je s moučkovým cukrem a dochutíte mletou skořicí.

 

 Vaše Dita Oškerová

Nahoru