Neviditelné, ale o to nebezpečnější svilušky 

Nejčastějším nevítaným hostem na vaší zahrádce můžou být svilušky, které mají v oblibě zejména okurky (ale samozřejmě nepohrdnou i další zeleninou). Největší nebezpečí představuje jejich velmi rychlé množení. Tito miniaturní, okem těžko postřehnutelní roztoči pak způsobí velké škody a není výjimkou, když zlikvidují celou úrodu.  

  • Svilušky vysávají šťávu z listů, a tím oslabují celou rostlinu, dokud neuhyne. Pečlivě proto kontrolujte právě spodní stranu listů a stonky, na kterých se začnou objevovat žlutavé (nebo bělavé) skvrny. 
  • Mezi spodní stranou listů a výhony se mohou objevit jemné pavučinky.  

I na našem Facebooku to roste do krásy a zajímavých příspěvků! Inspirujte se zajímavými a praktickými tipy pro svou zahrádku.

Svilušky na zelenině a ovoci

Jak na svilušky? Můžete si vyrobit domácí postřik – mezi účinnou ochranu patří heřmánkové a cibulové výluhy. Nebo vsaďte na osvědčenou kombinaci bylinek. Bylinková směs na svilušky obsahuje skořici a mletou mydlici, která sviluškám nejenom nechutná, ale přímo je odpuzuje. Směs dodáváme ve formě čajových sáčků, ze kterých připravíte výluh a následně jím rosíte listy. Jelikož postřik působí na svilušky i kontaktně, nezapomeňte ošetřit také rub listů. Postřik opakujte po týdnu nebo vždy po dešti. 

Na plíseň platí prevence

Další pohromou pro zahrádku, a to zejména pro rajčata, brambory, cibuli nebo révu, je plíseň. Tady je opravdu důležitá prevence, protože „rozjetou" plíseň je už velmi těžké zastavit. Letošní léto je pro plísně jako stvořené - střídající se deště, teplo kolem pětadvaceti stupňů a s tím spojená vlhkost poskytují plísním ideální podmínky.  

I proti plísni lze bojovat přírodní cestou. Na pomoc opět povolejte bylinky. Doporučujeme směs mleté skořice a hřebíčku, která zvyšuje obranyschopnost rostliny proti houbovým chorobám, proto je důležité zahájit ošetření včas. Více o boji proti plísním se dočtete i v tomto článku

Co dělat, když už je rostlina napadená plísní? Odstraňte poškozené listy, aby nebyly dalším zdrojem nákazy. Pak rostlinu ošetřujte pravidelně každý týden nebo po dešti. 

Obě bylinkové směsi na svilušky i na plíseň jsou čistě přírodní výrobky vhodné pro biopěstování. Díky tomu nemají žádnou ochrannou lhůtu. Zeleninu i ovoce tak stačí jenom omýt a už si na nich můžete pochutnávat.
ANCHOR_TOP_TITLE

Web, kterým prorůstají cookies

Vstupte do našeho zdravého kousku ráje, který chrání cookies. Malé soubory cookies se starají o to, aby byl plně funkční. Volitelné cookies zajišťují to, aby webový obsah vzkvétal dle vašich představ. Dovolíte jim oddělovat semínka od plevele a poskytovat vám tak komfortní prohlížení webu prorostlého tím, co vás skutečně zajímá? Stačí jedno kliknutí. Podívat se, jak se starat o růst webu.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Podívat se, jak se starat o růst webu.